Categorie: Geen
Datum: 23 september 2020

Brexit is coming

Het gaat er echt van komen, het Verenigd Koninkrijk gaat de EU verlaten. Na vele (letterlijk en figuurlijke) stemmingen is het besluit gevallen.

Wat betekent dit voor handel in goederen? Tot 31-12-2020 nog even niets, tot deze datum blijven goederen vrij circuleren tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie zonder douaneaangiftes en controles. En dan..?

Vanaf 01-01-2021 is het Verenigd Koninkrijk een douane plichtig land. Houd er rekening mee, maar nog beter, bereid je voor! Hoe? We hebben wat stappen voor je op een rij gezet.

Stap 1: Het aanvragen van een EORI-nummer voor Export VK

Een EORI-nummer kun je gratis aanvragen bij de douane. Het EORI-nummer dient als identificatie van uw bedrijf.

Stap 2: Zorg ervoor dat je de HS-codes weet

Elk te verhandelen product heeft een HS-code. Het is een code om verhandelde producten (voor en door de douane) te classificeren. Deze code bestaat uit een reeks van 6 cijfers.

Stap 3: Zorg voor alle en juiste data

Wil je een zending versturen naar een niet Europees land? Dan is een customs invoice verplicht. Op dit document moet alles (duidelijk) staan zodat bij controle het document voldoende is op te snappen wat er in de zending, onder welke voorwaarden zit. Het is dus belangrijk dat alle data van ontvanger en goederen vooraf goed verzameld is.

Stap 4: Weet onder welke incoterm er verzonden moet worden

Bij douane afhandeling dient bekend te zijn onder welke incoterm de vracht verzonden wordt. Dit om alle eventuele randvoorwaarden rondom het transport (wie draagt welke verantwoordelijkheid zolang de zending onderweg is).

De Kamer van Koophandel heeft hier een duidelijke uitleg van gegeven:
Incoterms, alles wat je moet weten.

Alles op orde? Very goed and lets go enzo now.
Nog niet alles duidelijk? Je kan ons altijd even mailen of bellen.